mondgezondheid

Een leven lang een gezond mond!  Wie wil dat niet ? Door dagelijks de plaque optimaal te verwijderen, poetsen èn tussen de tanden te reinigen, heb je zèlf een positieve invloed op een optimale mondgezondheid. Onderzoeken tonen aan dat wanneer je elke 24 uur de plaque optimaal verwijderd, dat de plaque dan weinig tot geen schade kan berokkenen.  Dat houdt in dat het belangrijk is twee maal daag te poetsen, tussen de tanden en kiezen te reinigen en de tong te reinigen.  Het is belangrijk de plaque mechanisch te verwijderen. Een spoelmiddel is een aanvulling, maar werkt niet in plaats van de voorwaarden die hierboven genoemd worden.

Wist u dat….

De mondgezondheid van grote invloed is op de algehele gezondheid?

Er wordt steeds meer bekend over de relatie tussen tandvleesontstekingen c.q. een slechte mondgezondheid en bepaalde ziekten en omgekeerd:

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met diabetes (suikerziekte) een hoger risico op tandvleesaandoeningen en andere mondproblemen hebben dan mensen zonder diabetes. Suikerziekte kan tandvleesontstekingen verergeren en omgekeerd kunnen tandvleesaandoeningen het onder controle houden van diabetes bemoeilijken (problemen bij de regulering van bloedglucosespiegels).

Tijdens zwangerschap bestaat als gevolg van hormonale veranderingen niet alleen een hoger risico op tandvleesontstekingen: als de tandvleesontsteking ernstig wordt, hebben sommige zwangere vrouwen een verhoogd risico op een vroeggeboren baby met een laag geboortegewicht.

Recent is gebleken dat een slechte mondhygiëne en parodontitis bacteriën longontsteking kunnen veroorzaken, met name bij patiënten met een verhoogd risico. Dit risico kan worden verminderd door uitgebreide gebitsreiniging door de mondhygiënist en verbetering van de mondhygiëne.

Parodontitis wordt tegenwoordig in toenemende mate gezien als risicofactor voor het bevorderen van een hartinfarct en in zekere mate ook een herseninfarct. Er is echter nog uitgebreider onderzoek nodig om het oorzakelijk verband aan te tonen. Als er al parodontitis of gingivitis aanwezig is zal dit verergeren door ziekten zoals diabetes type 1, kanker en AIDS.

Ook door schadelijke gewoonten (roken, alcohol en stress) zal de situatie in de mond nadelig beïnvloedt worden. Tevens kan medicijngebruik de mondgezondheid sterk beïnvloeden. Sommige medicijnen veroorzaken een droge mond, omdat ze de werking van de speekselklieren beïnvloeden.

“Kortom de algemene gezondheid en de mondgezondheid beïnvloeden elkaar wederzijds. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een goede mondhygiëne!!!
Laat uw mondhygiëne controleren door de mondhygiënist.”