behandelingen

Tandenborstel

De eerste afspraak

Bij uw eerste afspraak is het belangrijk dat u een geldig identiteitsbewijs/paspoort of rijbewijs en verzekeringsbewijs meeneemt. Vooraf aan het mondonderzoek, krijgt u de gelegenheid om bijzonderheden en-/of beperkingen met betrekking tot uw gezondheid te bespreken met de mondhygiënist. Hierbij moet u denken aan bijvoorbeeld allergieën (latexallergie, allergie voor anesthesievloeistof etc.) of chronisch medicatiegebruik. Dit gebeurt aan de hand van een algemene gezondheidsvragenlijst.

Na deze vragenlijst krijgt u een korte uitleg over het ontstaan van tandvleesproblemen. Vervolgens wordt de gehele mond onderzocht. Dan beoordeelt de mondhygiënist met behulp van een tandvleesscore of het noodzakelijk is om de gebitssituatie vast te leggen in een pocket- of parodontiumstatus of een zogenaamde DPSI-score. In deze pocket- of parodontiumstatus wordt de conditie van het tandvlees rondom alle tanden en kiezen weergegeven. De ruimte die dan gemeten wordt noemen we een pocket. Deze pocket mag in een gezonde mond maximaal 3 mm diep zijn. Als de pocket dieper is spreken we van een ontsteking. Bij pockets van 4-5 mm diep praten we over gingivitis en pockets van 6 mm diep of meer parodontitis.

Na al deze gegevens te hebben verzameld en de eventueel meegenomen röntgenfoto’s van uw tandarts wordt u zo duidelijk mogelijk geïnformeerd over de toestand van uw mond en wordt er een behandelplan opgesteld. Ook krijgt u een begroting mee. Een eerste afspraak neemt gemiddeld 45-60 minuten in beslag.  Afhankelijk van de ernst van de situatie worden er vervolgafspraken gemaakt.

Preventieve mondzorg

Bij pockets van 4-5 mm is er sprake van een oppervlakkige ontsteking van het tandvlees (gingivitis). Het tandvlees is rood en gezwollen en bloedt gemakkelijk bij het poetsen of bij het gebruik van tandenstokers, ragers en/of flossdraad. Door het uitgebreid verwijderen van de plaque en het tandsteen door de mondhygiënist en een juiste zelfzorg kan gingivitis makkelijk worden genezen. Natuurlijk vertelt uw mondhygiënist u precies hoe u het beste uw mond kunt reinigen en welke middelen u daarvoor dient te gebruiken.

Tandvleesbehandelingen (parodontologie)

Deze behandeling vindt plaats wanneer er parodontitis is geconstateerd. Meestal komt u meerdere keren voor het grondig reinigen van de worteloppervlakken van de tanden en kiezen. Dit gebeurt in de meeste gevallen onder lokale verdoving. De mondhygiënist geeft u uitgebreid uitgebreid instructie hoe u zelf uw mond schoon dient te houden en welke hulpmiddelen u hiervoor kunt gebruiken. Een goed resultaat vraagt een gezamenlijke inspanning van mondhygiënist en patiënt!

Evaluatie tandvleesbehandeling

Graag wil de mondhygiënist en natuurlijk ook u weten of de behandeling enig resultaat heeft opgeleverd. 3 tot 4 maanden na het reinigen van de worteloppervlakken wordt opnieuw een pocket- of parodontiumstatus gemaakt. Bij goed resultaat wordt, samen met u de nazorg-termijn bepaald.

Indien de behandeling niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd kan een bacteriologisch onderzoek worden verricht (= kweekafname). Dit wordt opgestuurd naar het laboratorium en indien nodig kan een antibioticum-kuur worden voorgeschreven.

Nazorg

Om de ontstane situatie te behouden is het belangrijk om de mondhygiënist regelmatig uw tandvlees te laten controleren. Afhankelijk van de situatie en uw wensen wordt er een afspraak gemaakt per 3, 4, 6 of 12 maanden.

Verdoven (anesthesie)

Een mondhygiënist kan en mag verdoven. Uw hoeft dus geen pijn te hebben tijdens de behandeling. Dat is voor u en uw mondhygiënist wel zo prettig !